Običaj vinceška tradicionalni je običaj proslave blagdana Sv. Vinka koji je zaštitnik vina i vinogradara. Početak održavanja običaja seže daleko u povijest, a danas se održava u vinorodnom dijelu Baranje. Običajem započinje vinogradarska godina te se vrši blagoslov vinograda i vina. Običaj se vrši tako da se na čokot objesi najveća kobasica i zalije vinom kako bi sljedeća vinogradarska godina bila rodna, a grozdovi veliki poput kobasice. Danas se blagdan Sv. Vinka obilježava i druženjem uz vatru, pečenjem kobasica i slanine, kuhanjem čobanca ili graha uz vino i tamburašku glazbu. Vinski podrumi na blagdan Sv. Vinka otvaraju svoje podrume, a u njima se okupljaju vinogradari i vinari, lokalni posjetitelji, ali i turisti. Običaj vinceška organizira i Udruga za njegovanje običaja Mađara – Surduk čime se promovira ne samo seoski turizam već i turizam cijele regije.
O autoru